Бетониране в горещо време: проблеми и решения

Бетонирането в летни условия създава проблеми.

Когато времето е горещо, са налице няколко фактора на мястото на изливането, които пречат на постигането на оптимални резултати от бетона.

Основните предизвикателства при изливането на бетон през лятото са:

 1. Да се предотврати ранна загуба на вода от бетона.
 2. Да се предотврати преждевременното втвърдяване на бетона поради твърде бързо съхнене.

Ако тези проблеми не бъдат предвидени, може да се появи понижаване на якостта и напукване.

Предпазни мерки в горещо време.

 Ето какво следва да се направи при полагане на бетон в горещо време.

 • Първата и особено важна стъпка е да се навлажнят обилно земният пласт (платно), армировъчната стомана и дървените части преди изливането на бетона. Земното платно трябва да бъде влажно, но не кално. Напоявайте предварително, а после пръскайте отново точно преди изливането на бетона.
 • Избягвайте забавяне при изливането на бетона, като предварително се подсигурите с достатъчно персонал и оборудване за бързо изливане.
 • Не поръчвайте и не опитвайте да излеете повече готова бетонова смес, отколкото може основателно да очаквате, че ще успеете да завършите и покриете.
 • Източвайте бетона от бетоновоза, колкото е възможно по-бързо. Продължителното въртене на бетонобъркачката на обекта може да доведе до нежелано повишение на температурата.
 • Внимавайте с вибраторите, за да избегнете свръх вибрации. Пет- до петнайсетсекундни вибрации в зависимост от дълбочината на бетона, трябва да осигурят желаното уплътняване.
 • Старайте се да предпазвате бетона от пряка слънчева светлина при изливане в много горещо време.
 • Използвайте мокри покривни материали и ги поддържайте мокри до окончателните довършителни работи.
 • Източвайте бетона от чакащите бетоновози, колкото е възможно по-скоро. Развиването на топлина от хидратацията на цимента и продължителното бъркане води до повишаване на температурите в бетона, което може да причини бърза загуба на обработваемостта.
 • Започнете да подпомагате втвърдяването веднага щом е възможно, като ползвате метод, който ще гарантира минимални загуби на влага и ще пази бетона от температурни крайности.

Внимавайте с промените във времето. Лекият бриз в горещ и сух ден не трябва да се игнорира. Скоростта на изпарение на влагата от прясно излят бетон ще се увеличи четирикратно, когато скоростта на вятъра нарасне от 0 до само 15 км/час в горещ ден. При изключително горещо време може би ще е разумно да започнете работа следобед, за да се възползвате от по-ниските вечерни температури.

Техники за подпомагане на втвърдяването.

Подпомагането на втвърдяването представлява защита на пресния бетон от изпаряване и температурни крайности, които могат да повлияят неблагоприятно на хидратацията на цимента. За да може бетонът да получи потенциална якост и устойчивост, той трябва да има: а) достатъчно вода за хидратацията на цимента и б) температура, благоприятна за поддържане на бърза и непрекъсната химическа реакция.

За да се осигурят тези условия, бетонът трябва да се пази от вредното въздействие на вятъра, слънцето и променливото време. Тъй като 23°C се счита за идеалната температура за хидратация, желателно е температурата на бетона да се поддържа на или около тази стойност по време на втвърдяването. Подпомагането на втвърдяването трябва да продължи поне 7 дни.

Техниките за подпомагане на втвърдяването на бетона попадат в две групи. Техники, предназначени да предотвратяват загубата на вода – например прилагане на непропускливи мембрани. Във втората група са техниките, които осигуряват влага на началните етапи на хидратацията, като потапяне или прилагане на мокър пясък или зебло.

Изборът на метод за подпомагане на втвърдяването обикновено е икономически/финансово обусловен, но трябва да се има предвид и че този метод не трябва да създава препятствия за другите дейности на обекта.

Добра практика, която не се използва често, е да се навлажни повърхността на бетона с пулверизиращ воден спрей непосредствено преди поставянето на покритието върху него.

Избягвайте да добавяте вода към бетоновата смес!

Допълнителната вода, добавена към компонентите на бетоновата смес, може да влоши качеството на излетия бетон. Мокрият бетон проявява тенденция да се разделя и да добива прекомерно свойство на водоотделяне. Водата се отделя на повърхността и при определени условия бързо се изпарява, което може да причини напукване.

Добавянето на вода в готовата бетонова смес може да има положителен ефект – по-лесното изливане на бетона. Рисковете обаче са повече:

 • По-ниска якост на натиск;
 • Разделяне/сегрегиране на бетоновата смес при определени условия, което води до променливо качество в цялата маса на бетона;
 • Напукване: когато има твърде много вода, ще има и по-ниска издръжливост на опън, както и тенденция на свиване с последващо напукване;
 • Запрашаване и лющене: отделянето на излишната вода извлича на повърхността много и различни дребни частици;
 • Пясъчни ивици: отделянето на излишната вода по страните на кофража отмива циментовата паста и оставя грозна ивичеста повърхност;
 • Замърсяване: излишната вода в бетона причинява замърсяване на бетона от земното платно, което води и до различни проблеми с качеството;
 • Пропускливост: кухините, останали след изпаряването на излишната вода, позволяват проникването на вода през стените и подовете;
 • Чисти загуби: скъпи ремонти, а в крайни случаи и разрушаване и изграждане наново за сметка на изпълнителя.

Причини за подпомагане на втвърдяването.

В заключение ще обобщим преимуществата на внимателния контрол на влагата и температурата при втвърдяването:

 • Якостта на бетона нараства с времето, ако условията на втвърдяване са благоприятни. Якостта на натиск на правилно втвърдения бетон е 80-100 пъти по-висока от якостта на бетон, чието втвърдяване не е подпомагано;
 • Правилно втвърдените бетонни повърхности се износват по-малко;
 • Намалява се напукването при изсъхването;
 • Гарантира се по-добра водонепроницаемост на конструкцията.

Когато подпомагате втвърдяването, помнете следното:

 • Започвайте работа веднага щом е възможно след изливането на бетона;
 • За правилно втвърдяване бетонът се нуждае от влага;
 • Процесът задължително трябва да бъде непрекъснат – редуването на сушене и мокрене води до появата на пукнатини.

 

Запомнете: Ако бетонът изсъхне, което може да се случи при горещо време, химическите промени спират от момента, в който той загуби влагата си.

Filters Sort results
Reset Apply
Продукт
Цена
Количество
Добави в количката
120.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
126.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
128.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
132.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
132.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
134.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
138.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
138.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
144.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
144.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
146.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
150.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
156.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
1 2