Как да ремонтираме пукнатини в бетона

Процесът – стъпка по стъпка

В много случаи пукнатините в бетона изискват ремонтни дейности. Начините за извършването им са най-разнообразни. Как да изберем подходящата опция за ремонт? На практика не е толкова трудно, колкото изглежда първоначално.

Процесът се състои от няколко важни стъпки. Започваме с проучване на пукнатините и набелязване на целите на ремонта. След това избираме най-добрия материал. Накрая преминаваме към същинската ремонтна дейност: почистване и запълване, изрязване и запълване, епоксидно и полиуретаново инжектиране, автогенно заздравяване или „ремонт без ремонт“.

Поправянето на пукнатини, причинени от грешки в дизайна, детайлите и конструкциите, изисква цялостен структурен анализ и допълнителни ремонти за укрепване. В този случай трябва да потърсим помощта на експерт.

Изследване на пукнатините

Проучването на пукнатините и определянето на причината за появата им е ключът към избора на най-добрата опция за ремонт. Обърнете внимание на средната ширина на пукнатините (включително минималната и максималната ширина) и определете дали те са активни или спящи.

Активните пукнатини се движат и растат. Те са предизвикани от продължаващо слягане на земята или са се появили като свиващи или разширителни фуги при бетонния елемент. Активните пукнатини изискват гъвкави материали за ремонт (полиуретанови смоли), които ще позволят бъдещи движения. Използването на твърд ремонтен материал (епоксидни смоли) за активни пукнатини обикновено води до напукване.

Спящите пукнатини са стабилни и при тях не се очаква бъдещо движение. Често пукнатините, причинени от свиването при съхнене на бетона, са активни само в началото, но в крайна сметка се стабилизират. Ако армировката (стоманена арматура, стоманени влакна или макросинтетични влакна), преминаваща през пукнатините, е достатъчна, бъдещите движения са под контрол и пукнатините може да се считат за спящи. За ремонт на спящи пукнатини може да се използват и твърди, и гъвкави материали.

Цели на ремонта

Често срещани цели са възстановяването на целостта на бетонния елемент, спирането на течове на вода или запечатването им, осигуряване на здравина на ръба на пукнатината или подобряване на външния ѝ вид. Според тези цели ремонтите може да бъдат разделени на три категории:

  • Ремонт на целостта – възстановяване на елемента до първоначалната здравина и твърдост,
  • Запечатване или пълнене,
  • Козметични ремонти.
 
Почистване и запълване

Пукнатината се почиства, за да се отстранят замърсяванията, и след това се запълва се с ремонтен материал. Тази проста техника е популярна поради появата на ремонтни материали с много нисък вискозитет. Те лесно може да се влеят в много тесни пукнатини. Тъй като не се изисква изрязване, крайната ширина на отремонтирания участък е по-малко забележима.

Изрязване и запълване

Това е най-честата процедура за ремонт на изолирани фини и големи пукнатини. Това е неструктурен ремонт, който се състои в разширяване на пукнатината (изрязване) и запълването ѝ с подходящ уплътнител. Така може да се поправят както активни, така и спящи пукнатини.

За активни пукнатини се предпочитат гъвкавите уплътнители, но трябва да се има предвид, че товароносимостта и здравината на ръбовете ще е по-малка. За спящи пукнатини се предпочитат по-твърди материали за ремонт (пълнители) поради по-доброто оформяне на ръба на пукнатините.

Епоксидна инжекция

При този метод се оформят инжекционни отвори на близко разстояние по хоризонтални или вертикални пукнатини. След това се инжектира епоксидна смола под налягане. Инжектирането на епоксидна смола се счита за структурен ремонт. Въпреки това то няма да възстанови проектните здравини, нито да укрепи бетона, напукан поради грешки в проектирането или конструкцията. В много редки случаи е възможно инжектирането на пукнатини с епоксидна смола да разреши проблеми, свързани с товароносимостта и опасенията за безопасността на конструкцията.

 

Полиуретанова инжекция

Полиуретановите смоли се използват основно за спиране на течове на вода. Те се инжектират в пукнатини, за да се образува разширяващ се гел, който спира теча и запечатва пукнатината. Тези смоли проникват в микропукнатините на бетона. Втвърдените полиуретани са гъвкави и ще понесат бъдещи движения на пукнатините. Тази опция за ремонт може да се прилага при активни или спящи пукнатини.

 Саморемонтиране

Това е естествен процес на възстановяване на пукнатини, който протича в присъствието на влага. Процесът на заздравяване се дължи на хидратирането на сухи циментови частици. Така се обяснява изчезването на микропукнатини в бетона след няколко дни или седмици. Заздравяването не се случва, ако пукнатините са подложени на бързо течаща вода или движения.

 

Filters Sort results
Reset Apply
Продукт
Цена
Количество
Добави в количката
120.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
126.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
128.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
132.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
132.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
134.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
138.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
138.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
144.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
144.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
146.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
150.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
156.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
1 2