Съвети за бетониране

Подготовка

Първа стъпка при бетонирането е добрата подготовка. Съветът ни е да не я пренебрегвате. Преди започване на бетониране е необходимо да си набавите следните неща:

 • Гумени ботуши, ръкавици и предпазни очила;

Важно е да се предпазите – бетонът е агресивен и може да предизвика дразнене на кожата.

 • Гребло, лопата, мистрия, вибратор (ако е наличен);
 • Маркуч и ролка найлон.
Начало

Изкопайте дупка около 20 см. дълбочина с правилни размери, постелете найлон, за да избегнете попиване на бетона в почвата и риска от поява на пукнатини, положете арматура.

Полагане на бетона

Полагането на бетон става по един от следните начини:

 • с бетоновоз на улуци;
 • с кюбел;
 • с помпа.

 

Уплътняване на бетона

Уплътняването помага да се изкара въвлечения в бетона въздух, който не може да излезе без обработка. Начините за това са два – с потупване с греблото или с вибратор. Вибрациите подобряват обработваемостта, дълготрайността и якостта на бетона, гладкостта на видимата повърхност на бетона.

 Кофраж

Кофражът е временен калъп, който се ползва за оформяне на елемент от бетон, и се отстранява след като бетонът се втвърди. Състои се от три части: рамка, повърхност и крепежни елементи. Поставя се по подходящ начин, за да понесе теглото и натиска на бетона, без да се получи изкривяване.

Кофражът доприсаня за:

 • стабилност и механична здравина;
 • водоустойчивост;
 • лесен монтаж и стабилност;
 • адаптивност към необходимите форми;
 • безопасен монтаж.

Кофражните платна в строителната индустрия се използват за получаването на фини и гладки повърхности. Има три типа кофражни платна: дървени, пластмасови и метални.

Втвърдяване на бетона

Втвърдяването на бетона започва от момента на свързването му, най-вече при открити повърхности и веднага след декофрирането. Бетонът трябва да бъде предпазен от изсъхване – особено когато времето е горещо, слънчево и сухо, но и когато е студено. Липсата на грижа за бетона при набирането на якост често води до образуване на пукнатини.

За да се контролира влагата на повърхността на бетона, отстранете кофража възможно най-късно.

В зависимост от климатичните условия, грижата за бетона при набиране на якост е критична. Например, при температура 15 °C, относителна влажност на въздуха 40% и вятър 25 км/ч, се изпарява по един литър вода на квадратен метър. За 5 м2/20 см дебелина, се изпарява 1 литър вода/м2/час. Изпаряването се получава веднага щом повърхността на бетона влезе в контакт с влага под 100%, което винаги се случва, когато не се вземат мерки.

Процесът на изпаряване се ускорява и от вятъра, който постоянно подновява въздушните слоеве около материала и им пречи да бъдат увлажнени. Друг фактор са слънчевите лъчи, които нагряват повърхността. Следователно грижата за бетона при зреене е от още по-голямо значение, когато е горещо, слънчево, сухо и ветровито. Обратно, лекият дъжд (ако е достатъчно продължителен) е отличен естествен овлажняващ агент.

Ако е възможно, предпазете бетона по различни начини: пръскане на вода, покриване с влажен текстил или найлон, с мокър пясък, с агент за зреене на бетона. Всичко това гарантира достатъчно оросяване и избягване на риска от изпаряване на влагата и контрол на температурата на бетона при набиране на якост.

Специфични условия и мерки за запазване качествата на бетона

Горещо време

Условия – външна температура >25°C в продължение на няколко дни.

Резултат – намалена обработваемост на бетона, бързо свързване и съхнене, пукнатини, намалена крайна якост на бетона.

Мерки – кратко време на транспорт на бетона от бетоновъзела, намаляване на времето за изчакване на обекта, полагане на бетона в по-хладната част от деня, охлаждане на арматурата, избягване употребата на сухи дървени кофражни платна (попиват твърде много вода). Съществено важно е и да не се добавя вода за подобряване на обработваемостта на бетона.

Студено време

Условия – външна температура <5°C

Резултат – втвърдяването на бетона е забавено или дори блокирано. Преди бетонът да започне да свързва, той е все още втечнен и податлив на замръзване.  Втвърдяването започва отново, когато бетонът е с температура >5°C. По време на целия процес на набиране на якост, замръзването уврежда първоначалните кристални връзки в бетона (необратим процес), бетонът става с порьозна структура и отслабва. Когато бетонът се втвърди, влиянието на замръзването зависи от нивото на якост, което е достигнал бетона.

 

5°C

20°C

Време на свързване

10 ч.

2 ч. 30 мин

Якост на 2-ри ден

2 MPa

15 до 20 MPa

Мерки

Ако съществува риск от замръзване или температура < – 5°C:

 • отложете наливането,
 • поискайте да се използва ускоряваща химическа добавка в рецептата,
 • намалете времето за транспортиране на бетона,
 • поддържайте пресния бетон топъл,
 • избягвайте да наливате в края на деня,
 • затопляйте бетона в продължение на 3 дни,
 • отложете максимално дълго премахването на кофража;


Независимо от мащаба на проекта, при бетонирането е важно да се обръща внимание на всеки един детайл, защотo именнo детайлите оформят цялостния облик и характеристики на вашия строеж.

Filters Sort results
Reset Apply
Продукт
Цена
Количество
Добави в количката
120.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
126.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
128.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
132.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
132.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
134.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
138.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
138.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
140.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
144.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
144.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
146.40 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
150.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
156.00 лв.
Max:
Min: 0.5
Step: 0.5
1 2